27 oktober 2020

Revolutionaire ontwikkeling Metacon

Na een jaar ontwerpen en testen heeft Metacon met succes 3 nieuwe brandwerende deuren van het materiaal composiet ontwikkeld. Voor dit materiaal heeft Metacon Europees patent toegekend gekregen. Een baanbrekende innovatie in de deurenindustrie! 

 

De standaard uitvoering van de composiet deuren zijn van hoge kwaliteit en bestand tegen extreme omstandigheden zoals hoge windlast, overdruk, brand en toxische eigenschappen. Deze deuren zijn gecertificeerd leverbaar tot wel 9.250 x 8.000 mm (BxH).

 

Roldeur, overheaddeur en schuifdeur

 

De 3 deuren zijn ontwikkeld op basis van composiet, glasvezelversterkt polyester en een speciale samenstelling van harsen, die specifiek fungereren voor de brandwerenheid van de deur. Het materiaal composiet zorgt dat de deuren bestand zijn tegen logen, basen, zuren en corrosie. De eigenschappen van de panelen maken deze samenstelling erg sterk, waardoor ze met enkele aanpassingen tot windklasse 5 geleverd kunnen worden.

 

Eigenschappen van de deuren 

 

De nieuwe deuren zijn aan beide zijden uitvoerig getest op brandwerendheid, hier zijn resultaten gehaald tot EI(1) 60, EI(2) 90 & EW 120 (conform EN 13501-2).

 

Ook zijn er testen gedaan om de brandklasse te bepalen, bij deze testmethodes wordt gekeken naar brandeigenschappen (conform NEN-EN 13501-1) met als uitslag B-s1-d0. 

Als je deze brandklasse ontleedt, krijg je de volgende (sub)bepalingen:

B: de deur wordt geclassificeerd als bijna onbrandbaar.

S1: de deur heeft een geringe rookontwikkeling.

D0: de deur vertoont bij brand geen enkele druppelvorming.

 

Binnenkort zullen ook verschillende deuren getest worden op inbraakwerendheid (conform EN 1627) en op rookwerendheid (EN 1634-3).

 

Toepassingsgebied

 

De deuren kunnen worden toegepast in de meest uiteenlopende situaties zoals compartimenten met opslaggevaarlijke stoffen (PGS-15 ruimtes) of stallen waarbij ammoniak vrijkomt. Door het strakke uiterlijk van de deur zijn ze ook uitstekend toepasbaar in binnen/buiten-situaties zoals stadions of parkeergarages.