12 april 2018

De aantoonbare betrouwbaarheid van Metacon

Zoals wellicht bekend, heeft Metacon vele brandproeven gedaan met de diverse deuren in haar productaanbod. Dit betreft testen volgens Europese normen, maar ook diverse landspecifieke testen, waarmee de brandwerende prestaties van de producten kan worden aangetoond. Wat wellicht niet bekend is, is dat Metacon de producten tevens test op duurzaamheid t.a.v. het aantal bewegingscycli en gravitaire zelfsluitendheid (constancy of performance). Deze testen worden in eigen beheer uitgevoerd, maar ook zijn er door een Notified Body bewaakte testen uitgevoerd met de EN 14600 als onderlegger. Voor de toekomstige CE zijn deze testen ook noodzakelijk, echter zijn de normen voor de duurtesten van deuren met brand-/ rookwerende eigenschappen ingetrokken. Als hier meer over bekend is, zal dit in een volgende nieuwsbrief gecommuniceerd worden. Ondanks dat er geen duidelijkheid is, heeft Metacon recentelijk het rapport voor 50.000 bewegingscycli (C3) ontvangen voor de producten METACON RGS EI (1) 60, METACON RGS EI (1) 120, METACON RGS EW 180 en METACON RGS EW 240. Test afmeting 8000 x 5620 mm (dagmaten in breedte x hoogte). De test met de METACON RGS 90-120 ECO en METACON RGS EW 360 TWIN, ook 50.000 bewegingscycli, is deze maand afgerond en naar verwachting volgt de komende maand het rapport. Ook deze test is in de afmeting 8000 x 5620 mm (dagmaten in breedte x hoogte) uitgevoerd. Voor de hef/schuifdeur METACON GGS / SGS zijn de testen voor de constancy of performance, waarmee de duurzaamheid kan worden aangetoond, door een partner uitgevoerd. De producten METACON OHD EI (1) 60 / EW 90 en METACON OHD ECO EI (1) 60 / EW 60 zijn nu nog enkel met een eigen test uitgevoerd, maar in de komende maanden worden de testopstellingen voor de bewaakte testen opgebouwd, zodat ook voor deze producten de duurzaamheid gerapporteerd kan worden door een onafhankelijk instituut.