28 februari 2018

Metacon ontwikkelt plofluik

Metacon heeft op verzoek van een klant een nieuw product ontwikkeld, een (brandwerend) plofluik in de vorm van een roldeur. In alle gebouwen waar explosiegevaar aanwezig is moet een risicobeoordeling met veiligheidsrapportage gedaan worden. Daaruit kan blijken dat er een plofluik, ook wel explosieluik genoemd, nodig is ter bescherming van de medewerkers. Een plofluik sluit een opening af in de gevel of in het dak. Dit luik moet bij drukverhoging meteen open gaan.

 

De klant heeft Metacon benaderd met een aantal specifieke eisen voor een afsluiting van een PGS ruimte. Zo moet deze ruimte worden voorzien van een drukaflaatsysteem in geval van een calamiteit, echter is bij deze klant de maximale druk erg laag  (<0,5 KN/m2), waardoor er geen standaard oplossingen voorhanden zijn. Metacon heeft ervoor gekozen een brandwerende deur te modificeren tot een plofluik, aangezien er ook brandwerende eisen worden gesteld aan de betreffende ruimte. Voor de drukaflaat zijn er details gewijzigd waardoor de deur minimaal afwijkt van de originele details van de brandwerende deur. Voor dit project prevaleren de eisen voor de drukaflaat boven de brandwerende eisen.De  bijgaande foto is van de testdeur welke een dagmaat heeft van 3500 x 3500 mm.

 

Mocht u ook interesse hebben in één van de specifieke oplossingen van Metacon, neemt u dan contact op met één van de Metacon dealers of met onze buitendienst adviseur en vraag naar de mogelijkheden.